Best Value Procurement: reinigen en onderhoud op het moment dat het nodig is
Jaarlijks reinigt en inspecteert vandervalk+degroot het riool in de gemeente Hellevoetsluis. Een project dat loopt van 2016 tot en met 2019 en is gegund na een zogenaamde best value procurement aanbesteding (BVP).
Omvang
Hoeveel kilometer we jaarlijks in de gemeente reinigen is niet vooraf vastgesteld. Waar en wanneer we dat doen bepalen we namelijk aan de hand van beschikbare data en inspecties. Blijkt het riool uit de inspectie toe te zijn aan reinigen? Dan reinigen we natuurlijk. Geeft de inspectie aan dat onderhoud voorlopig nog niet nodig is? Dan stellen we dat nog even uit tot het moment dat het wel nodig is, wat we uiteraard overleggen met de opdrachtgever.
“Hiermee loopt de gemeente voorop in Nederland. Veelal wordt namelijk aan de hand van vaste perioden bepaalt wanneer reinigen en onderhoud ‘nodig’ is,” vertelt bedrijfsleider Martin Nederlof. “Daarnaast is in Hellevoetsluis ook een aanpak per wijk van toepassing. In een ronde voeren we alle werkzaamheden zo veel als mogelijk én nodig uit. Denk dan aan reinigen, inspecteren, beoordelen en wanneer nodig nemen we maatregelen. Na een onderhoudsronde zijn de rioleren weer in goede conditie.” Vandervalk+degroot ontzorgt de gemeente Hellevoetsluis met rioolbeheer.
Best value procurement (prestatie-inkoop)
De meeste waarde leveren voor de laagste prijs, dat is waar het bij Best Value Procurement (BVP) om draait. De kwaliteit van het plan van aanpak is bepalend en niet de kosten.
“We gaan steeds meer toe naar tactisch beheer en strategisch beheer. Bij een aantal contracten, aanbesteed middels Best Value Procurement wordt er beheerd op operationeel niveau en geven wij, de aannemer tactische adviezen. Focus ligt hierbij op slim plannen en combineren. Voordelen worden bereikt door efficiënter te werken, werkzaamheden te combineren en tijdig voor te bereiden. In Hellevoetsluis bijvoorbeeld heeft de gemeente ons richtlijnen en kaders gegeven waaraan het project moet voldoen. Wij voeren de werkzaamheden risico-gestuurd uit. Valt ons bijvoorbeeld op dat er minder vervuiling is dan geven wij het advies om alleen te doen wat nodig is. Hiermee wordt de stap naar effectiviteit gezet”, aldus Antoine Steentjes, technisch directeur vandervalk+degroot.
Voorheen was dat wel anders. ‘De inschrijver met de laagste prijs krijgt de opdracht’ is iets dat niet meer altijd op gaat, alleen bij een traditionele aanbesteding. Regelmatig komt en/of kwam het voor dat deze goedkoopste inschrijver de beloften van werkzaamheden niet altijd waar kon maken. Het gevolg? Extra communicatie en langere processen waardoor de kosten flink oplopen.